Materialvård

Dagens hockeyspelare ställer höga krav på sin utrustning, och för att göra utrustningen rättvisa bör man hålla den i topptrim. Det kan man göra på lite olika sätt. Ting Hockey försöker dela med sig av sin erfarenhet och ger lite tips för att utrustningen ska hålla lite längre och för att den ska ”sköta” sina uppgifter.

Huvudskydd

Kolla regelbundet att hakremmen och skruvar är ordentligt åtdragna. Om gallrets trådar blir böjda av någon anledning – bocka INTE ut dem! Blir de böjda är de försvagade och gallret har gjort sitt jobb. Visiret rengör man bäst med lite tvållösning eller visirspray. Man bör skydda visiret med en påse när det ligger i bagen. Var rädd om din hjälm! Undvik att kasta den i omklädningsrummet, då den försvagas ju mer smällar den utsätts för.

Kroppsskydd

Kroppsskydd såsom axel-, ben- och armbågsskydd kan med fördel tvättas i maskin. Detta gör man i 30 grader för att därefter dropptorka. Lägg gärna skydden i en tvättpåse för att undvika ev. skador på maskinen. Någon gång varje säsong är att rekommendera
Givetvis ska man tvätta halsskydd, susp, underställ och handduk väldigt mycket oftare. Hur ofta hänger ju ihop med hur många dagar i veckan du tränar eller spelar, men en till två gånger per vecka är nog riktigt.

Handskar

Låt handskarna torka mellan ispassen. Handskarna kan lukta ordentligt illa, men det kan man åtgärda på olika sätt. Du kan tvätta handskarna lika kroppsskydden. Det finns också olika sprayer och doftkulor som man kan använda. Någon har sagt att man kan strö barntalk i och utanpå handskarna för att minimera dålig lukt, dock har vi ingen egen erfarenhet av just detta.
För att undvika hål i innerhanden ska man använda plasttape, men då tappar man lite av greppet som annan tape ger. Givetvis går det att byta innerhand i sina handskar, men detta bör endast göras i de fall där handsken är fräsch och ger bra skydd i övrigt.

Skridskor

Skridskorna kräver mycket vård. Lossa alltid skridskosnörena ordentligt så att man kan vika fram plösen på ett riktigt sätt. Fötterna ska lyftas ur skridskorna. Ta gärna ut innersulorna efter varje ispass. Då torkar skridskorna bättre och man undviker att nitarna börjar rosta. Låt skridskorna hänga upp och ned, det mår dom bättre av.
Skridskoskydd används med fördel, men de ska endast användas när man går mellan isen och omklädningsrummet. Låt skydden vara av när skridskorna ligger i bagen. Oftast är det nämligen fukt och liknande i skydden och då kan man få rostangrepp på skenan. Viktigt är också att hålla skridskoskydden rena. Spola av dom med vatten regelbundet.
Kontrollera snörena regelbundet och byt i god tid. Man vill ju undvika att snörena går av strax innan man ska ut till en viktig match!

Composite-klubbor

En produkt som många tycker är fantasisk att spela med. Dock ska man vara rädd om denna, då materialet är mycket ömtåligt för slag och annan åverkan. Först och främst ska man ALDRIG värma med värmepistol eller liknande för att hooka bladet. Materialet tål inte detta.
Man ska också förvara klubban i en stickbag för att skydda den mot kontakt med vassa ytor vid transport.

Den egna kroppen

Detta är den absolut viktigaste ”produkten” att vårda. Kroppen måste få ”bränsle” och med detta menas både mat och vätska. Ät en varierad kost, med lagom mängder kött, fisk, grönsaker, frukt, potatis, pasta och fett. Då ger du kroppen goda förutsättningar. Det är viktigt att fylla på depåerna likväl efter en hårdkörning som före densamma.
Man ska också få i sig mycket vätska – gärna vatten. Detta ska man sköta innan, under och efter matcher/träningar. Ge gärna kroppen en god start varje dag genom att äta rejäl frukost!
Till området att vårda kroppen hör också till att man ska sköta hygienen. Duscha och tvätta av dig ordentligt efter varje pass!