Slipning

SLIPNING

Det som bestämmer skärpan på en skena är skåldjupet (som anges i millimeter). Desto djupare skål, desto vassare blir det. Vanligast skåldjup för en utespelare är 20-22 mm. Målvakter använder betydligt djupare skål, ända ner till 6-8 mm. Yngre målvakter bör ha lite mindre skål, 12-16 mm.
Fördelen med en djup skål är att man får bättre fäste i svängarna och man kan stanna snabbare. Nackdelen är att glidet försämras. Generellt så kan en lätt spelare ha djupare skål och en tung lite mindre djup skål. Bandyspelare kör helt plan slipning vilket ger bästa glid.

PROFILSLIPNING (RADIE contra ÅKYTA)

Alla nya skridskor kommer med en profil slipad i fabrik. Denna radie varierar mellan tillverkarna. CCM har 11 fots (3,35 m), medan Bauer har 9 fot (2,7 m). Rekommendationen från Ting Hockey’s sida är att börja köra på den profil som finns från fabrik, tills man utvecklat sitt eget behov.
Det finns massor med profiler att välja på. Det går inte att säga vad som passar en specifik spelare utan det är något man måste testa för att se vad som passar bäst. Vi kan komma med tips och råd men det är alltid upp till varje spelare att känna vad som passar honom/henne bäst.

Radie:

Idag är det klart vanligast med radieslipning. Det innebär att det inte finns någon plan yta under skenan. Man har alltid lika mycket stål i isen oavsett om man står på mitten eller lutar sig framåt alt. bakåt när man åker. Radien anges i meter där värdet är radien på en cirkel. Det finns också kombiradier där man t.ex. kan ha en radie från mitten och framåt och en annan från mitten och bakåt. Exempel: Detroit 1 = 3 meters radie från mitten och framåt, 6 meters radie från mitten och bakåt. Detroit 2 = Samma som Detroit 1 men 4 och 8 meters radie. Zuperior = 3-delad radie med mycket kort radie fram, längre på mitten och ännu längre bak. Denna radie finns i 3 storlekar (small, medium och large) anpassad efter längden på skenan.

Åkyta:

Tidigare var åkyta vanligast. En åkyta innebär att man har en helt plan yta mitt på skenan. Den är oftast 4, 5 eller 6 cm lång. Man kan också förskjuta den 0,5-1 cm framåt eller bakåt. Exempel: 30-60 är en åktya som är 6 cm lång och ligger på mitten. 40-60 innebär en 6 cm lång åkyta som är förskjuten 1 cm framåt.

Man bör slipa om profilen 1-2 gånger per säsong beroende på hur ofta man slipar och vilken slipmaskin man använder. De manuella sliparna tar bort profilen redan efter några fåtal slipningar. Använder man de automatiska sliparna från Prosharp så behåller man profilen längre.

SKENBYTE

Vi byter stål på alla de varumärken vi saluför och som har utbytbara stål. Vi lagerhåller de vanligaste modellerna och storlekar. Vi rekommenderar att man har ett par extra skenor som är slipade och klara om en olycka skulle inträffa. Om skenan t.ex. går av så är det lätt att byta och spela vidare.

ATT TÄNKA PÅ

Tänk på att alltid använda skridskoskydd i omklädningsrummet och till/från isen. Se till att skydden är hela och rena. Spola dom gärna under rinnande vatten när de är smutsiga. Använd mjuka skydd när skridskorna förvaras i bagen. Sätt aldrig på vanliga skridskoskydd efter att ni torkat skenan eftersom de är fuktiga sedan tidigare. De mjuka skydden däremot suger upp eventuell fukt som finns kvar på skenan.